Complexul de Bisericute Rupestre

Complexul de Bisericute Rupestre este un sit arheologic si un complex rupestru deosebit de important pentru istoria crestinismului de pe teritoriul tarii noastre. Se crede ca ansamblul rupestru de la Murfatlar adaposteste prima biserica si primele chilii ale unei manastiri, de pe teritoriul Romaniei.

Complexul, format din camere si galerii, este sapat intr-un deal de creta din apropierea carierei de extragere a cretei din localitatea Murfatlar, in imediata vecinatate a garii. Acesta se afla la o distanta de 15 kilometri de litoralul Marii Negre, pe malul drept al Canalului Dunare - Marea Neagra.

Citeşte mai departe: Complexul de Bisericute Rupestre

Rezervatia naturala Fantanita–Murfatlar

Rezervatia naturala Fantanita–Murfatlar (rezervatie mixta :botanica si zoologica in suprafata de 82.74 ha), a carei denumire vine de la un izvor din padure, adaposteste plante, arbusti si arbori rari protejati de lege.

Valoarea ştiinţifică a rezervaţiei naturale "Fântâniţa- Murfatlar" constă în prezenţa unor specii rare, care se găsesc fie numai în Dobrogea, fie numai în partea de sud a ţării ca: Crocus pallasii - şofran de toamnă; Vicia narbonensis - măzăriche; Dianthus leptopetalus - garofiţă; Euphorbia dobrogensis - alior; Carduus dobrogensis - ciulini; Centaurea napulifera si Centaurea thracica; Buffonia tenuifolia - garoafă; Astragalus pseudoglaucus - cosaci (descrisă pentru prima dată în România din această rezervaţie); Ajuga salicifolia - tămâiţa de câmp; Allium moschatum şi Allium tauricum - ceapa sălbatică; Satureja coerulea - cimbru; Scutellaria orientalis - gura lupului; Jasminum fruticans - iasomia sălbatică etc.

Citeşte mai departe: Rezervatia naturala Fantanita–Murfatlar

Punctul Turistic

Punctul Turistic se afla asezat in mijlocul podgoriilor Murfatlar in cel mai inalt punct, iar aici se pot organiza mese festive si degustari de vinuri.

Citeşte mai departe: Punctul Turistic

Popasul Turistic „Fantanita Murfatlar”

In Rezevatia naturala este amplasat Popasul Turistic „Fantanita Murfatlar”,asezat intr-un cadru natural deosebit, unde functioneaza un restaurant cu peste 250 de locuri.Aici se pot organiza mese festive si degustari de vinuri intr-un superb cadru natural. De asemeni Popasul pune la dispozitie 16 camere duble modern utilate.

Citeşte mai departe: Popasul Turistic „Fantanita Murfatlar”

Alte atractii turistice

Alte atractii turistice ce ar constitui monumentele istorice din orasul Murfatlar:

Limba

Romanian Bulgarian English French German Italian Russian Spanish Turkish